30 Mar Hiç Bir Şey İmkansız Değildir / İyileşmenin On Temel İlkesi
İyileşmenin On Temel İlkesi
“İyileşmek” bütünlük anlamına gelir. Bu nedenle tüm alanlarda iyileşmek için sağlıklılığı olası kılan tüm yönleri ele almalıyız.
1. İlke_________________________________
Sağlığınıza öncelik verin. Parlak bir sağlık ve zindeliği hak eden değerli bir varlık olduğunuz anlamına gelir bu. Sağlığınıza öncelik vermek düşüncelerinizi inceleme olanağı verir. Hastalığınızın, ya da rahatsızlığınızın kök nedenlerini araştırmaya, durumunuzu ağırlaştırması olası olumsuzluklardan kurtulmaya gönüllü müsünüz? Yoksa iyileşmeyi bir hap yutmak ya da bedeninizi kapatmakla mı tanımlıyorsunuz?
Gerçek iyileşme, bedeninizin size ulaştırmaya çalıştığı mesajları dinlemek, ardından hem bedeninizde hem de yaşamınızda —hastalık ve tıkanma değil— rahatlama ve akış yaratan değişimler yapmaktır.
2. İlke__________________________________
Duygularınız gömmek yerine onları hissedin. Pek çok insan “hissetmek” yerine düşünmeyi seçer, çünkü “hissetmek” eylemini rahatsız edici bulur. Televizyon seyrederek, abur cubur yiyerek, telefonda konuşarak, kitap okuyarak, müzik dinleyerek, sigara içerek, ilaç kullanarak ve benzeri davranışlarla dikkati başka yere yönelterek istenmeyen duygular bastırılmaya çalışılır. Ancak duygularınız sağlığınızın anahtarıdır; sizi yüceltenleri, alçaltanları, yaşamınızın gerektiği gibi akıp akmadığını, doğru yönde gidip gitmediğinizi söyler.
Duygularınız size genişleme, acıdan kurtulma, uygun kilonuza ulaşma, değişim yaratma olanağı sunar ve hem sağlığa, hem de huzurla neşeye kavuşmanızı engelleyen zırhı delmenizi sağlar.
3. İlke_____________________ ____________
Bilinçli soluk alıp verin. Birçok insan üstünkörü soluk alarak bedenlerini gerer, daha çok çalışmaya iterek yorar. Usulca derin ve bilinçli soluk alıp verdiğinizde bedeninizi hisseder, sezgilerinizle bağlantı kurar, düşüncelerinizi yatıştırır ve kanınızı temizlersiniz. Ayrıca soluk alıp vermek bede-ninizdeki enerjiyi dolaştırdığından gücünüzde artış gözlemlersiniz.
4. İlke__________________________________ _____
Sağlıklı ve bilinçli yiyin. Sağlıklı beslenme düzeninin ne olduğunu çoğumuz biliriz. Ama gergin ve yoğun yaşamlarımızda yığınla yağ, şeker, kafein ve başka sağlıksız kimyasallar barındıran hazır yiyeceklere eğilim göstermek işten bile değil, insanlar sık sık çabucak yiyorlar ve bedenlerine ne soktuklarını fark etmeden ya da yiyeceklerin tadına, zevkine varmadan ayaküstü atıştırıyorlar. Bu da gerektiğinden çok yemelerine yol açıyor.
Sağlıklı olmak hem bedeninizi besleyen hem de enerji, canlılık ve sağlık veren yiyecekler yemek anlamına gelir. Yavaşça yiyip bilincine vararak çiğnediğiniz yiyecekler hazırlamaya zaman ayırmak bedeninize iyileşme ve hem daha çabuk hem daha kolay yenilenme olanağı verir.
5. İlke_____________________________
Bedeninizi kımıldatın. Pek çok kişi aylak, depresif, sönük ve kilolu olmaktan yakınır. Bununla birlikte herkes arzulanan kiloyu sağlayıp koruyarak insanı güçlü, sağlıklı, zarif ve zinde yapan bir spor programı hazırlayabilir. Düzenli spor kendinizi daha iyi hissetmenize, bedeninizin tadını çıkarmanıza, toksinlerden arınmanıza, iyileşmenize ve güç kazanmanıza yardım eder. Yürüyüş, yüzme, spor salonuna gitme, dans, yoga, dövüş sanatları ve tai chi gibi hoşlandığınız bir spor programı hazırlayın.
6. İlke_________________________________
Bedeninizi dinleyin. Dinlenmeniz, oynamanız, eğlenmeniz ve çalışmanız gereken zamanları belirleyin. Döngüleriniz neler? Başarımmız ne zaman en üst düzeyde? Yaşamınızı nasıl daha üretken kılabilirsiniz? insanlar bedenlerini dinlemediklerinde gerginlik, korku, bezginlik, kaygı ve hastalık durumları ortaya çıkar. Birkaç saatte bir ara verin. Esnememe hareketleri, derin soluklar ya da kısa bir meditasyon işe yaramazlık duygusunu, yorgunluğu ve gerginliği alıp sağlık, yaratıcılık ve gevşeme sağlayabilir.
7. İlke_____________________________
Yaratıcı olun. Yeni olanaklar sunan yaratıcılık hem sizi gevşetir hem de eğlendirir. Öğrenmenizi, genişlemenizi ve yeteneklerinizi görmenizi sağlar. Yaratıcı insanların düş güçleri ve becerileri gelişir. Eğlence ve yaratıcılık yaşamınızı uzatır; yaratıcılığınızı göstermekte kullanabileceğiniz eylemler bulun.
8. İlke_________________________________
Yaşamınıza daha çok renk ekleyin. Renkler insanları ağır, çökkün, yorgun ya da hafif, canlı ve neşeli yapabilir. Size kendinizi iyi hissettiren renkleri ve onların niteliklerini tanıyın; sonra bu renkleri yaşamınıza katın. Sizi gevşetip huzura kavuşturduğu için duvarlarınızı yeşile boyayabilir, kendinizi canlı hissetmek için parlak turuncu bir elbise ya da gömlek giyebilir, kış aylarında yenilenmeyi arttırmak için eve daha çok çiçek getirebilirsiniz. Her ne yaparsanız yapın renkli olsun.
9. İlke_________________________________
Değerbilirliğin değerini bilin. Sahip olmadığınız, eksikliğini çektiğiniz şeyleri ve kısıtlamalarınızı düşünmek yerine yaşammızdaki olağanüstü şeylere odaklanın. Odaklandığınız her şeyin büyüdüğünü aklınızdan çıkarmayın; yakınmalarınıza odaklanırsanız sıkıntınız katlanarak artar.
10. İlke_______________________________
Gülmeye öncelik verin. Eskiden beri insanlar gülmek için bir nedene gereksindiklerine inandılar. Ancak gülmenin yararlan öylesine büyük ki dünyanın dört bir yanından “gülme kulübü” üyesi pek çok kişi gülmek için gülmeyi ilke edindi. Belli başlı gülme alıştırmalarına yoğunlaşan bir gülme yogası bile var. Yaşama güldürücü bir açıdan bakmak gerginlikten silkinip hızla iyileşmenizi sağlar.
Inna Segal